суботу, 12 березня 2016 р.

Хто такі Христадельфіани?

Є багато людей, які поважать засновника християнства, Ісуса Христа. Якщо вони щось чули про Його вчення, то вважають в цілому це вчення правильним, корисним. Особливо коли чують «золоте правило» із Матв. 7:12, то переконані, що додержання цього правила в житті кожної людини докорінно змінило б світ.

Але коли постає питання про церкву, або громаду, конфесію, то тут і починаються проблеми. В майбутньому планую на сторінках цього блогу підняти питання, чи має різниця, до якої церкви ходити. Але це потім.

Так чому люди мають знати про церкву Христадельфіан? Хто вони? І чому така чудернацька назва, що ледь вимовиш?


Назва


Слово «Христадельфіанин» грецького походження. Воно складається з двох слів Христос та аделфос (брат). Тому значення слова «христадельфіани» - брати у Христі. Це є самоназвою християн першого століття. У своїх посланнях апостоли Христові (особливо добре це видно у посланнях Павла) співвіруючих називали браттями в Христі. Ось наприклад: Еф. 1:1,2 – «Павло, із волі Божої апостол Христа Ісуса, і брат Тимофій до святих і вірних братів у Христі, що в Колосах: благодать вам і мир від Бога, Отця нашого!» Це лише один з багатьох прикладів.

Христадельфіани – це просто громада християн, яка не маю жодної ієрархічної структури управління, немає центрального якогось керівного органу, який вирішує за віруючих, як їм жити чи служити Богу. В них є свого роду символ віри, який склався за останні 150 років. Але погляди і тлумачення Святого Письма, якого вони тримаються, не з’явилися 150 років тому. Вони існували від самих перших християн. Але тоді поширення християнства призвело до інтеграції в християнське середовище та його тогочасне керівництво вихідців з язичників (поган), які до свого навернення захоплювалися грецькою філософією. Ці філософські ідеї, завдяки їм, з’єдналася з християнським віровченням. Це почало спотворювати християнські, юдейські за походженням, доктрини. Дуже швидко від християнства, яке заснував Ісус Христос, Божий Син, майже нічого не залишилось.

Але все ж таки істина ніколи не пропадала. Були ті, хто тримався правди та передавав її. На сторінках церковної історії такі люди залишили про себе слід.

Сама ж громада Христадельфіан з’явилася в середині ХІХ століття. Це було необхідно, для того, щоб мати законну підставу для чоловіків громади отримати звільнення від проходження військової служби. Так цю громаду зареєстрували. Так вона і стала відома у світі.

На сьогодні у світі підраховано близько 50 тис. вірян цієї церкви. Але точна цифра не відома, тому що ніхто не веде членських списків в місцевих громадах (які вони називають екклесією; саме так грецькою мовою звучить слово «церква», і означає збір, громада). Тому ця цифра може бути ще більша. Але не в кількості правда. Мусульман у світі майже 1,5 млрд. послідовників. Та це нічого не доводить.

Хтось може називати їх сектою, тому що вони не належать до традиційних церков, але не треба забувати, що християнську громаду в першому столітті також називали сектою, до того ж небезпечною. Але облишмо це Богу. Бо саме Йому вирішувати, хто Його. А наша задача в тому полягає, щоб самим бути достойними перед Господом. 

4 коментарі:

  1. Я дивилася їхні відеоролики і читала їх сайт. Дуже добра ідея викладати відеоролики на ютубі. Дуже приємні прості відверті люди, що на мене особисто діє дуже притягаючи. Переважна кількість віровчень основана дійсно на Біблії. Є два чи три питання з якими я не дуже згідна. Та з рештою повністю згідна. Якраз саме такими я уявляю собі справжніх християн. Благословінь братам у Христі!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Згоден, питання будуть завжди. Якщо виникатимуть, запитуйте, будемо обговорювати. Ось неофіційний україномовний форум для спілкування про вчення Христадельфіан чи просто на біблійні теми. http://christadel.ukrbb.net/index.php

      Ласкаво прошу.

      Видалити
  2. Острадчук! "які до свого навернення захоплювалися грецькою філософією. Ці філософські ідеї, завдяки їм, з’єдналася з християнським віровченням." - языческий след уже в евангелиях-зачатие от СД, он же в форме голубя

    ВідповістиВидалити